bastion onder waalbrug nijmegen

Uit de Gelderlander

Door ROB JASPERS

Het nieuwe watersportcentrum onder de verlengde Waalbrug bij de Spiegelwaal in Lent laat nog zeker twee jaar op zich wachten. De realisatie ervan blijkt moeilijker dan eerder werd gedacht.

Eerst moet het bestemmingsplan voor dit centrum aan de nevengeul van de Waal worden aangepast. Dat vergt zeker een jaar. Bovendien is de financiering nog niet rond.

Nijmegen, dat het watersportcentrum wil bouwen in het Bastion, het rode gebouw onder de Waalbrug, komt nog 1,9 miljoen euro tekort. Het watersportcentrum vergt een investering van ruim 5 miljoen euro. De gemeente zoekt nu driftig naar subsidiemogelijkheden bij de provincie Gelderland en de Europese overheid. De zeven watersportclubs die gebruik gaan maken van het centrum, verenigd in Watersport Nijmegen, zoeken zelf naar bijdragen van fondsen.

De kosten pakken de gemeente hoog uit omdat rond het Bastion aanvankelijk woningbouw was gepland. Nu wordt de grond daar deels ingezet voor een hellingbaan naar het water, manoeuvreerruimte voor lange boten en de inrichting van een parkeerterrein. Nijmegen loopt hierdoor 1,1 miljoen euro aan reeds ingeboekte opbrengsten van de grond mis.

Wethouder Bert Velthuis vindt de kosten desondanks nog meevallen. Hij wijst erop dat de aanleg van het nieuwe sportpark van Nieuw Balveren in Oosterhout een investering van 9 miljoen euro vergde. Hij wil de bouwplannen nog uitgebreid doornemen met de watersportclubs. Velthuis hoopt dat door aanpassing van de plannen de bouwkosten nog met 10 procent verlaagd kunnen worden. Medio juli legt hij het project voor aan de gemeenteraad.

Op basis van de huidige planning zal dan pas voorjaar 2018 met de verbouwing en inrichting van het complex van rode baksteen onder de brug gestart kunnen worden. Begin 2019 is dan alles klaar. De grote lege ruimte, 3.000 vierkante meter wordt aangepast voor de vesting van een botenhuis, een kantine, kantoren en een clubhuis voor zeven watersportverenigingen.

Velthuis waarschuwt dat er ook nog veel overleg met Rijkswaterstaat nodig is. Want het watersportcentrum mag de veiligheid van de verlengde Waalbrug niet in gevaar brengen.

© Foto: Henny van Roomen Fotografie