De Gelderlander 20 januari 2016 - NIJMEGEN

draaikolk beer

Watersporters gooiden een speelgoed- beer in een waterinlaat. "Die werd direct naar beneden gezogen."

DOOR ROB JASPERS

Bij de doorlaten in de drempel waardoor Waalwater de nevengeul bij Lent instroomt, ontstaan 'levensgevaarlijke draaikolken'. Dat stellen bestuurders van de Stichting Watersport Nijmegen. De draaikolken worden, als de Waal hoog staat, gevormd aan de buitenzijde van de drempel, daar waar het water binnenkomt. Vanaf de wandelroute die langs de zes inlaten loopt, zijn de wervelingen in het water goed zichtbaar. Soms liggen de draaikolken direct bij de inlaat, soms iets verder weg. Zeker bij de huidige hoge waterstand is het water er erg wild.

Vanaf eind maart of begin april is het gebied rond de drempel toegankelijk voor wandelaars. Wandelaars kunnen vanaf het Bastion onder de Verlengde Waalbrug door over een voetpad naar Wijnfort Lent. Halverwege lopen ze dan over de inlaatconstructie. Volgens Hans Platenburg, projectleider van de Stichting Watersport Nijmegen, is vooral de combinatie van de draaikolk en de sterke zuiging onder het water voor de inlaten 'het grote probleem'. "Kom je in dit water terecht, dan red je het niet meer zonder hulp."

Hij denkt met name aan loslopende honden die het water ingaan. Maar ook de eigenaar die een hond in nood zou willen helpen, loopt volgens hem grote risico's. Voor vissers die in de oude strang in de uiterwaard hun hengel willen uitwerpen, is de situatie eveneens gevaarlijk, meent de Stichting Watersport Nijmegen.

Platenburg heeft naar eigen zeggen ook al gehoord van een motorbootje dat er in gevaar is gekomen. Daarin zat een medewerker van het ontzandingsbedrijf dat in de geul aan het werk is. Het sloeg volgens hem bijna om door de kracht van de draaikolk.

Watersport Nijmegen heeft een proef gedaan met een grote speelgoedbeer. "Die beer werd direct naar beneden gezogen en kwam klem te zitten tegen de stalen roosters bij de inlaat. Je bent kansloos als je hier in het water terechtkomt", waarschuwt Platenburg.

Watersport Nijmegen heeft de situatie al per brief onder de aandacht gebracht bij de gemeente. Die heeft de brief doorgestuurd naar Rijkswaterstaat. Deze wijst er in een reactie op dat honden er niet los mogen lopen, zoals ook langs de rest van de Waal. De rivier is gevaarlijk, ook bijvoorbeeld tussen de kribben, aldus Rijkswaterstaat. Daar is het de zuigkracht van de grote binnenvaartschepen die iemand onderuit kunnen halen. Niet diep het water in, niet zwemmen in de Waal, is dan ook de boodschap van Rijkswaterstaat. Die geldt dus ook voor de waterloop die van de Waal naar de inlaten naar de nevengeul leidt.