opening spiegelwaal algemeen henny v roomen fotografie 16 kopie 2

Uit De Gelderlander 28-6-2016

VERVOLG VAN REGIOPAGINA 1

Dan gaat het om een waterstand van boven de 12 meter NAP bij Lobith. Bij de haven in Nijmegen gaat het al vele weken om een waterstand van 9,50 tot 10,50 meter.

"Een stand van 12,50 bij Lobith is, als het om enkele dagen in de zomerperiode gaat, niks bijzonders. In de jaren tachtig heb ik diverse malen een waterstand van zelfs 15 meter genoteerd, maar dat was telkens voor enkele dagen. Twee jaar geleden kenden enkele dagen in juni een waterstand van 13,75 meter bij Lobith. Na zo'n piek zakte het water dan telkens snel. Nu hebben we al bijna vier weken hoogwater."

Het hoogwater dat hier opduikt, is steeds het gevolg van forse regenbuien in - wisselende - Duitse gebieden. "Eerst was het vooral erg nat in Zuid-Duitsland, later in de omgeving van de Moezel. De laatste dagen was het weer extreem in de omgeving van Keulen."

Van Winden heeft goede hoop dat het eind van het hoogwater in zicht is. Al gaat de Waal eerst stijgen. "In de tweede helft van de week lijkt het echt droger te worden en ook op iets langere termijn wordt niet opnieuw veel neerslag verwacht. Vanaf volgend weekend zou de stand moeten dalen." Toch maakt hij een voorbehoud. Hij kent een voorspelling van nieuwe regenbuien net ten oosten van het stroomgebied van de Rijn. "Als die buien een beetje naar het westen opschuiven, komt er een nieuwe watergolf in de Rijn en dus ook in de Waal."

Foto: Henny van Roomen Fotografie