De Gelderlander 2 januari 2016 - NIJMEGEN

Met een frisse duik het nieuwe jaar in. Vele tientallen Nijmegenaren durfden dat gistermiddag op de Waalkade aan.

Duikers Nieuwjaarsplons 2016 Nijmegen 

Foto's: Tia Peppelman

DOOR ROB JASPERS

Daar stond voor de derde maal een nieuwjaarsplonsbad opgesteld. Een initiatief van Waalkade-ondernemers en het platform van Nijmeegse watersportverenigingen. Ondanks de mist trok de nieuwjaarsplons bekijks van honderden mensen. Enkele watersportclubs maakten reclame voor hun vereniging. Zo waren er in het bad demonstraties van 'staand peddelen op surfboards'.

Demonstratie SUP Nieuwjaarsplons 2016

De watersportclubs in Nijmegen zijn de nieuwjaarsduik enkele jaren geleden begonnen, met name om meer aandacht te genereren voor de watersportmogelijkheden in de stad, en dan vooral straks in de nevengeul van de Waal bij Lent. Volgens Hans Platenburg, projectleider van het platform Watersport Nijmegen, krijgt daar in de toekomst de nieuwjaarsduik een vervolg.

De Lentse geul wordt straks immers het thuishonk van de watersportclubs. Ze staan al jaren te trappelen om hier aan de slag te gaan. Over de mogelijkheden wordt intensief overlegd met Rijkswaterstaat en de gemeente. Voor het botenhuis van de club is de ruimte onder de Verlengde Waalbrug in beeld. Ook Nijmegen wil hieraan meewerken.

Verder wordt intensief gezocht naar geschikte plekken voor aanlegsteigers.

Opening Nevengeul

Op 28 maart is de officiële opening van de nevengeul en de omliggende oevers. Dan zijn er talloze publieksactiviteiten gepland in de geul. Het platform Watersport Nijmegen is al druk met de voorbereidingen. Vast staat dat alle verenigingen, elf stuks, zich in en bij de nevengeul met demonstraties zullen presenteren.

Platenburg: "We denken aan roeiwedstrijden, kanopolowedstrijden, surfacties, rondvaarten. Zeg maar dat alles wat drijven kan straks te zien is op die geul."

Kanopolo bij de Nieuwjaarsplons 2016

Herinrichting Waalkade

Aan de Waalkade presenteerden zich gisteren ook de kade-ondernemers, van de Pannenkoekenboot tot het Holland Casino en Dock 17. Allemaal ondernemers die meedenken over een nieuwe toekomst voor de Waalkade.

De komende maanden vallen hier politieke besluiten over, zoals over de aangepaste invulling en uitbreiding van de middeleeuwse Bastei met behoud van de bijzondere archeologische vondsten aan de voet van de Valkhofheuvel.

Ook komt er in de loop van dit jaar duidelijkheid over de herinrichting van de Waalkade tussen de Grotestraat en de Veerpoorttrappen. Een peiling in de stad leverde op dat Nijmegenaren een groenere kade willen die deels verlaagd wordt. Het liefst zonder verkeer op de kade, maar dat laatste is lastig te realiseren, liet het college weten. Vooral de opheffing van de buslijnen over de kade is een lastige opgave.

Op nieuwjaarsdag stond hier echter niemand aan de kade bij stil. De aandacht ging uit naar de tientallen jonge en oudere 'helden' die met een Unoxmuts in het water doken. Een minuutje later warmden ze zich op bij de houtkachel. Want het was niet alleen mistig - de Waal was nauwelijks te zien - maar vooral koud op de eerste dag van 2016.

Ondanks de mist trok de nieuwjaarsplons in Nijmegen honderden toeschouwers.

IMG 0373