opening rivierpark nijmegen

Gemeente Nijmegen heeft het algemene programma van de opening bekend gemaakt:

Op maandag 28 maart (Tweede Paasdag) vieren we de opening van een nieuw stukje Nijmegen aan de Waal: het Rivierpark dat de afgelopen drie jaar is ontstaan als onderdeel van het landelijke waterveiligheidsprogramma Ruimte voor de Rivier.

Tussen 12.00 en 17.00 uur zijn er verspreid in het gebied op verschillende plekken tal van activiteiten voor jong en oud.
’s Avonds om 20.30 uur is iedereen welkom op de Lentse Warande voor de feestelijke opening: een spetterende licht- en watershow op de Spiegelwaal.

Activiteiten opening Rivierpark

  • Het Bastion onder de Verlengde Waalbrug is het centrale ontmoetingspunt van de dag. Vanaf 12.00 uur ’s middags is hier een markt waarop evenementen van het Nijmeegse feestjaar 2016 zich onder de noemer ‘Wij Zijn Nijmegen’ presenteren. Verder is hier informatie te vinden over alles wat te maken heeft met waterveiligheid. Ook is hier het vertrekpunt van archeologie-, natuur- en algemene rondleidingen die dag worden gegeven. Een hapje en drankje haal je op het Spiegelterras naast het Bastion bij een van de foodtrucks.
  • De Spiegelwaal (nevengeul) is het domein van de watersporters. De hele dag zijn er roei-, kano-, zeil- en surfdemonstraties. Ook is het mogelijk tegen een kleine vergoeding boottochtjes te maken met een sloep.
  • Op de Lentse Warande (kade) zijn sportactiviteiten gepland. Vanaf 20.30 uur is iedereen welkom voor de feestelijke opening van het gebied. Het Franse gezelschap Les Orpailleurs de Lumière heeft speciaal voor deze gelegenheid en deze locatie een spectaculaire licht- en watershow gemaakt. Dat mag je niet missen. Na afloop is er gelegenheid om op de kade nog na te praten onder het genot van een drankje.
  • In de Dorpsschuur aan de Oosterhoutsedijk staat de geschiedenis van het gebied Centraal. Hier is een expositie te zien over de bijzondere archeologische vondsten. Verder kunnen bezoekers aan de slag met het historische beeldmateriaal.van het Regionaal Archief en er is een kleurhoekje voor kinderen. Op de bovenverdieping van de Dorpsschuur worden diverse films vertoond over het Project Ruimte voor de Waal en de andere ontwikkelingen op de beide oevers van de Waal.
  • Onder aan de trap van de spoorbrug kunnen kinderen tot 10 jaar paaseieren zoeken. Wees er op tijd bij. De paashaas verstopt heel veel eieren, maar op is op!

Ruimte voor de Waal - het Rivierpark
Om de bewoners te beschermen tegen hoogwater is de dijk bij Nijmegen-Lent 350 meter landinwaarts gelegd en is een 4 kilometer lange nevengeul gegraven. Door het verleggen van de dijk en het graven van een nevengeul is in hartje stad een langgerekt eiland in de Waal ontstaan. Het eiland Veur Lent, de Spiegelwaal en de kade Lentse Warande vormen samen een uniek rivierpark, waar ruimte is voor een mix van water en natuur, recreatie en stedelijke activiteiten.