12898308 1058083867571318 7739894106350400299 o
Foto: Nick van Dijk

Tekst: Chris Hägele

Om bij de opening van de Spiegelwaal iets bij te dragen aan kano-sport/breedte sport, hebben we ervoor gekozen om samen in een open kano (Canadees) te stappen.

Vaak maken we mooie toertochten in de open kano. Veelvuldig ook op zout water te vinden in onze kustgebieden.

Géén punt om met windkracht 6+ op de Spiegelwaal te varen, tipje weercode geel die dag en daarmee een uitdaging, maar voor minder geoefende kanoërs op groot water sterk te ontraden overigens. Met de zuidwesten wind die over Veur-Lent naar beneden viel en onder de prachtige bruggen, met vleugelprofiel aan de onderzijde, maak je nog eens een echte windversterking mee. Ideaal voor windsurfers zagen we en... gelukkig waren er geen kite-surfers?

Mooi om te zien dat de andere kanodisciplines van NKSV De Batavier, zoals kanopolo, kano-slalom met een C-1-er, de freestyle kajakkers bij de stroomversnelling en de lange afstandsvaarders, zich prima konden uitleven.

De Standing-Up-Peddelaars (SUP-ers) kunnen op de Spiegelwaal ook goed uit de voeten.

Tijdens deze opening aan de Lentse Warande gestart, vanwege de ongecompliceerde instap.

Bij het Bastion hadden de twee roeiverenigingen (De Waal en Phocas) een geïmproviseerde instap gemaakt, extra van belang vanwege de afmetingen en kwetsbaarheid van de boten en riemen. Ook stroomafwaarts voor de zeilers en surfers was er een bescheiden voorziening.

Ook de Nijmeegse reddingsbrigade, waterpolitie en brandweerboot gaven acte de présence.

IMG 4541 kopie

De watertoegang vanuit het Bastion (beoogde watersportcentrum) is nu nog niet ingesteld op de verschillende watersporten, maar werd provisorisch opgelost. In het Bastion was het wel een bedrijvigheid van jewelste met de vele standhouders, demo's en leuke catering, mooi gebouw met veel mogelijkheden.

De levendigheid op het water was zeker een publiekstrekker en vergroot de aantrekkelijkheid van de Spiegelwaal!

Vanuit de boot is de hele 3,5 km met de Canadees over de volle breedte (200 tot 300 m) verkend, de 5 bruggen van architectonische schoonheid vanaf het water bewonderd en de stedelijke en natuurlijke oevers bekeken. Het gebied zal zich op een plezierige manier gaan ontwikkelen en het wordt aantrekkelijk om aan de oevers en op het water te verblijven.

Leuke ervaring en de complimenten voor alle organisatoren en deelnemers.