'Roeien is een levensverzekering'

Voorzitter RV De Waal Cor Scheffers doopt een eenpersoonsboot

Uit de Gelderlander 18-7-2016

LENT

Nijmeegse roeiclub herdoopt tien boten in nevengeul

Tekst: LOES WIJFFELS - Foto's: Henny van Roomen Fotografie

'Lieve schat, ik doop u Sol en wens u behouden vaart." Na deze woorden trekt Cor Scheffers, voorzitter en medeoprichter van Roeivereniging De Waal, een vlag weg en gooit een emmer water leeg in de smalle eenpersoonsroeiboot.

De boot is een van de tien die zaterdag aan de Spiegelwaal in Lent werden herdoopt. Roeivereniging De Waal is de eerste burgerroeivereniging van Nijmegen en opgericht in 2006. Met de enige andere, de studentenroeivereniging Phocas die zich aan het Maas-Waalkanaal bevindt, werkt zij nauw samen. Jong talent kan hierdoor al vroeg beginnen. Maar ook recreanten van alle leeftijden kunnen er terecht.

Voor RV De Waal leek het Wylerbergmeer aanvankelijk erg geschikt als locatie, totdat de gemeente Ubbergen het roeien er verbood. Toen het nevengeulproject bij Lent werd ontwikkeld, bleek dat direct een uitstekend alternatief.

Wethouder Renske Helmer wijst er in haar speech op dat de Waal inmiddels door de stad 'danst' en noemt RV De Waal een van haar danspartners.

 Wethouder sport Renske Helmer geeft een toespraak

Joos Oosterbaan van de Koninklijk Nederlandsche Roeibond: "Deze pioniersfase is zo mooi. Je ziet alle leden hun talenten voor de vereniging inzetten. Momenteel is er, met name in het zuiden van ons land, een groei aan roeiactiviteiten."

Inmiddels heeft RV De Waal 40 boten in haar bezit, zowel van hout als van kunststof. De meeste zijn giften van andere roeiverenigingen in ons land. De bedoeling is dat ze zich, samen met andere watersportverenigingen, vanaf 2018 gaat huisvesten in Het Bastion onder de verlengde Waalbrug. Tot die tijd heeft RV De Waal, met inmiddels 220 leden, onderdak gevonden op het terrein van voormalig dakdekkersbedrijf Weijers aan de Oosterhoutsedijk.

De beginnerslessen zijn begonnen en er wordt al volop geroeid in de Spiegelwaal. Daarvoor moeten de lange boten wel eerst over de dijk heen getild worden.

Volgens Scheffers is roeien een 'levensverzekering': "Je wordt uitbetaald met een goede gezondheid en krijgt als bonus een langer leven. Dat roeiers hun boot graag een koosnaam geven, zal dan ook niet verbazen. Wij hebben gekozen voor Romeinse namen, vanwege de oude stad Nijmegen. Veel van onze boten dateren uit de jaren 80 en achter elke naam zit een verhaal. Bijzonder is dat een zoon van een onlangs overleden commissielid uit eerbetoon een van de boten komt dopen. Ook enkele leden van Phocas mogen het ritueel uitvoeren.

Lid Phocas doopt een boot bij RV De Waal

"Maar met de nieuwe naam voor de Prins Willem Alexander moeten we wachten tot de huidige koning tijd heeft. In 1976 doopte de jonge prins deze boot in Dordrecht en gaf hem daarbij zijn eigen naam. Wij willen hem nu vanzelfsprekend graag Koning Willem Alexander dopen."

Na het dopen geven negen clubleden een demonstratie met de grootste boot van de club.

RV De Waal geeft roeidemo op Spiegelwaal met de 8-persoonsboot