Vrij geruisloos i.v.m. Corona-beperkingen zijn deze maand de werkzaamheden gestart om van het Bastion en directe omgeving aan de Spiegelwaal op het eiland Veur-Lent het Watersportcentrum Nijmegen te maken.

Realisatie gebeurt in opdracht van de Gemeente Nijmegen. Het Watersportcentrum gaat onderdak bieden aan vijf verenigingen: de Nijmeegse Kano Sport Vereniging De Batavier, de Nijmeegse Reddingsbrigade, de Nijmeegse Studenten Roei Vereniging Phocas, de Nijmeegse Studenten Zeil Vereniging De Loefbijter en de Nijmeegse Studenten Surf Vereniging Aeolus.

Watersportend Nijmegen, verenigd in Stichting Watersport Nijmegen (WSN), heeft er vanaf 2011 voor geijverd om aan de Spiegelwaal een hoogwaardig aanbod aan watersportactiviteiten te creëren. Samen met de Gemeente Nijmegen zijn daartoe meerdere locaties bestudeerd. Het Bastion met omgeving bleef uiteindelijk als enige goede optie over. Tijdens het traject om tot een keuze te komen, koos Roeivereniging De Waal voor haar activiteiten voor een andere locatie aan de Spiegelwaal. Het Watersportcentrum Nijmegen zal daarom vijf verenigingen huisvesten. Deze vijf verenigingen zijn enorm blij dat na een lange aanloop nu alle seinen op groen staan om in de loop van volgend jaar het Watersportcentrum te kunnen betrekken.

Naast een botenloods voor alle verenigingen, zal het Watersportcentrum ook onderdak bieden aan kleedkamers, kantines, keukens en bestuursruimten voor De Batavier en Phocas. Phocas krijgt bovendien een roeibak, een werkplaats en fitnessruimte in het gebouw. Op het water komen twee steigers en er komt een helling om boten te water te laten. De Batavier krijgt op het water twee kanopolovelden en een slalomparcours. Het Watersportcentrum zal in afstemming met de gemeente ook gebruikt kunnen worden voor andere sportieve evenementen op Veur-Lent.

De Stichting Watersport Nijmegen heeft na realisatie van het Watersportcentrum haar doel bereikt en zal zich t.z.t. opheffen. Om de gemeenschappelijke belangen van de vijf verenigingen, in het bijzonder op het gebied van het beheer in het nieuwe gebouw, te behartigen, is inmiddels een nieuwe stichting opgericht: de Beheerstichting Watersportcentrum Nijmegen (BWSCN). Beide stichtingen trekken momenteel gezamenlijk op om een goede overgang van realisatie naar beheer mogelijk te maken. Samen met de Gemeente Nijmegen en de vijf verenigingen wordt alles in het werk gesteld om Rivierenpark Nijmegen te verrijken met een bruisend watersportgebied.

Voor meer informatie kunt u terecht bij:

Rob Cuppen, voorzitter WSN, tel. 06-46627631 of e-mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Martin-Paul Neys, voorzitter BWSCN, tel. 06-24440150 of e-mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.