phocas opening henny van roomen fotografie

Uit de Gelderlander

NIJMEGEN - Door: DAAN APPELS

Nelleke Penninx en Annemarieke van Rumpt kennen ze allemaal. De twee voormalige toproeiers bezorgden de Nijmeegse studentenroeivereniging Phocas internationale bekendheid, door op de Olympische Spelen een medaille te pakken (zie kader). Zo'n topprestatie is ook het droombeeld voor Koen Metsemakers en Erik Dekker. Phocas hoopt via het duo weer een aanzet te geven de internationale top te bestormen. De Spelen van Tokio, over vier jaar, zijn het ambitieuze punt aan de horizon.

Metsemakers baarde eind juni opzien door in een, op hem en bootgenoot Floris Röling na, bijna volledig olympisch deelnemersveld als negende te eindigen tijdens de wereldbeker in Poznan (Polen). "Er deden veertien ploegen mee in ons veld. We hebben laten zien dat we redelijk mee konden komen met jongens die al veel meer ervaring hebben en dat we aansluiting bij het veld vonden", zegt Metsemakers.

In 2015 werd hij derde op de Universiade in Zuid-Korea (de Spelen voor studenten) in de skiff (eenmansboot). Het gaf de student tandheelkunde precies de juiste prikkel. "Na de Olympische Spelen in Rio begint een nieuwe olympische cyclus voor de roeibond. Ik hoop bij de nationale selectie te kunnen aansluiten. Daar bestaan natuurlijk geen zekerheden over, maar ik ga er wel voor. Het is voor mij wel vooral zaak plezier te hebben in het roeien."

Wie Phocas hoort, zegt: gezelligheid. Wie aan gezelligheid denkt, zegt: bier. Metsemakers is dan goed in de studentensport bij uitstek, maar om de top te bereiken is hij bereid tot veel opofferingen. Topsport vereist nou eenmaal een ijzeren discipline. "Ik roei tien of elf keer in de week, dus ik kan niet afzakken. Mijn leven is ingericht om het roeien heen, dus ik drink hooguit sporadisch een biertje."

Ook verenigingsgenoot Dekker zal zich Spartaans moeten opstellen, wil hij zijn ambities verwezenlijken en zijn belofte inlossen. De biologiestudent noemt roeien een 'rare wereld'. "Er zijn weinig sporten waarbij bijna iedereen bij een studentenvereniging zit. Nu moet ik wel zeggen dat Phocas een stuk minder van de regels is dan bijvoorbeeld de gebruikelijke studentenverenigingen, zoals Carolus Magnus of Ovum Novum, maar dat past mij wel."

In mei kreeg Dekker nog een forse domper te verwerken. Hij probeerde zich te plaatsen voor de nationale ploeg in het 'viertje' (vierpersoons roeiboot), maar dat mislukte. Zijn olympische droom ging daarmee voorlopig in de ijskast, maar de deur ging zeker nog niet op slot.

"De mislukte kwalificatie was vervelend. Ik leg me nu weer helemaal toe op de lichte skiff, maar dat is geen olympisch onderdeel. In september is het WK voor studenten in Poznan. Twee jaar geleden werd ik op dat toernooi nog zesde. Daarna ga ik me volledig richten op het laatste jaar van mijn studie. Dat heeft dan prioriteit. Hoeveel ik daarna voor de sport kan geven, is natuurlijk nog onduidelijk. Het is nog ongewis wat voor werk ik na mijn studie zal hebben. Financieel levert het roeien in ieder geval te weinig op om er een fulltime job van te maken. Maar dat betekent niet dat ik de Spelen uit mijn hoofd heb gezet."

De verhalen van hun voorbeelden zijn bekend. De foto's hangen in het botenhuis. Als het aan Metsemakers en Dekker ligt, gaan ze over vier jaar hun oud-verenigingsgenoten achterna. In jacht op de roem van Penninx en Van Rumpt.

Phocas is een Nijmeegse roeivereniging voor studenten die in 1947 werd opgericht. De vereniging telt ruim 500 leden. De club is vernoemd naar Fokas, de beschermheilige van de zeevaarders en tuinmannen. Een wonderlijke combinatie voor een vereniging.

Phocas: historische Nijmeegse vereniging

Phocas kent een lange geschiedenis aan olympiërs. Die begon al in de jaren 70. In 2000 in Sydney werd de eerste olympische medaille gehaald. Nelleke Penninx maakte zich voorgoed onsterfelijk in het botenhuis aan het Maas-Waalkanaal, door met de Vrouwen Acht de zilveren plak te pakken.

In 2004 won Annemarieke van Rumpt (ook Vrouwen Acht) brons op de Olympische Spelen van Athene.

Vier jaar later verbeterde Van Rumpt die prestatie zelfs, toen ze op de Spelen van Peking zilver won.

Foto: Henny van Roomen Fotografie