Demo Unified Sailing tijdens de Special Olympics 2016 op de Spiegelwaal

unified sailing

Op 1, 2 en 3 juli aanstaande vinden de Special Olympics Nationale Spelen 2016 (SONS2016) plaats.

Aan dit grootste landelijke sportevenement voor mensen met een verstandelijke beperking zullen dit jaar een recordaantal van 2400 sporters deelnemen. De deelnemers beoefenen 18 takken van sport op 12 verschillende locaties in Nijmegen, Groesbeek en Wijchen.

Demonstratie zeilwedstrijd

Zeilen voor sporters met een verstandelijke beperking staat niet op het officiële programma van SONS2016. Wel heeft de organisatie van SONS2016 de zeilers uitgenodigd om op zaterdag 2 juli een demonstratie te verzorgen. Daarmee krijgt SONS2016 een extra dimensie.

De wedstrijd wordt georganiseerd door de Unified Sailing Teams van Nederland en België in samenwerking met Stichting Watersport Nijmegen en SONS2016. Doelstelling is de promotie van SONS2016 en het zeilen voor mensen met een beperking in het bijzonder.

Kampioenen uit Nederland en België

Tijdens de wedstrijd op zaterdag 2 juli strijden kampioenen uit Nederland en België tussen 13.00 en 16.00 uur tegen elkaar op de Spiegelwaal in Nijmegen. Zij verzorgen een demo matchracen, dit zijn korte zeilwedstrijden die elkaar snel opvolgen. Door deze demo maakt ook het zeilen onderdeel uit van SONS2016.

De bemanning van elke zeilboot bestaat uit twee watersporters. Een zeiler met een verstandelijke beperking (Unified sporter) en een zeiler zonder verstandelijke beperking (Unified partner). Samen vormen ze het Unified zeilteam. De Unified Sporter heeft de volledige controle over het roer en grootzeil.

In internationaal opzicht behoren de Special Olympics-zeilers uit de Lage Landen tot de wereldtop. Zo heeft België een regerend Wereld- en Europees kampioen in de hoogste klasse. De Nederlandse zeilers wonnen zilver en brons tijdens de World Games 2015 en zijn Europees kampioen in de 2e divisie.

Teamsporten zoals Special Olympics Unified Sports brengt mensen bij elkaar. Daarnaast heeft de watersport nog vele andere positieve effecten voor de sporters. Zo is het voor hen de snelste weg naar vriendschap, acceptatie en integratie. Graag nodigen wij u uit om te komen kijken naar deze prachtige sport en de gouden kampioenen aan te moedigen tot nog grotere prestaties.

Ook is iedereen welkom die meer wilt weten over watersporten voor mensen met een verstandelijke beperking.

Locatie: Spiegelwaal Nijmegen
Datum: zaterdag 2 juli
Tijd: 13.00 tot 16.00 uur

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:
Mark van der Heijden, Stichting Plons, 06 19 630 274
Hans Platenburg, Stichting Watersport Nijmegen, 06 30282076