Uit de Gelderlander 19/5

RV De Waal en bezoekers in het Bastion onder de Waalbrug

NIJMEGEN

3.000 vierkante meter van Bastion in beeld als watersportcentrum

Door: ROB JASPERS

Een botenhuis, een kantine, kantoren en een clubhuis voor acht watersportverenigingen. Er zijn vergevorderde plannen om het nu nog lege gebouw Bastion onder de verlengde Waalbrug in te richten als een groot watersportcentrum voor de Spiegelwaal.

In het Bastion is een oppervlakte beschikbaar van maar liefst 3.000 vierkante meter. Door er een extra tussenverdieping in te bouwen, en die ruimte is er, wordt die zelfs uitgebreid naar 5.000 vierkante meter. Dat is ongeveer de afmeting van een voetbalveld.

Het complex wordt dan zo groot dat het als club- en botenhuis kan dienen voor álle Nijmeegse watersportclubs die in de nevengeul actief willen worden. Dat zijn er een stuk of acht.

Een extra gebouw naast de brug is zo niet meer nodig en dat drukt de kosten. Op de grond pal tegenover de nevengeul kunnen in de toekomst woningen gebouwd worden. Voor de gemeente is dat 'voordelig' want bouwgrond levert geld op.

De investeringen in het watersportcentrum, zo'n 5 miljoen euro, zullen volgens wethouder Bert Velthuis overigens nooit uit de toekomstige huuropbrengsten van het Bastion opgebracht kunnen worden. Velthuis gaat daarom op zoek naar subsidiemogelijkheden.

Volgens Rob Cuppen, secretaris van de Stichting Watersport en directeur van het Radboud Sportcentrum, kunnen de watersportclubs 'goed leven met de nu voorgestelde aanpak van de gemeente'.

Hij gaat ervan uit dat nog voor de zomervakantie een voorlopige overeenstemming kan worden bereikt met de gemeente en Rijkswaterstaat.

De daadwerkelijke realisering van het watersportcentrum zal daarna nog lange tijd op zich laten wachten. Eerst zal er nog een bestemmingsplan moeten worden gemaakt. Daarna kunnen pas de bouwvergunningen geregeld worden.

Volgens die planning zou dan eind 2017 met de inrichting en verbouwing gestart kunnen worden van het Bastion. Voorjaar 2018 kan het watersportcentrum dan opgeleverd worden. zorgt voor de inrichting en verhuurt het complex dan aan de watersportclubs.

In het schetsplan komt er een opslag voor boten op de begane grond van het Bastion. Op de tussenverdieping komen trainingsruimtes, kleed- en doucheaccommodaties, verblijfsruimte en een horecavoorziening.

Voor de aanpassingen aan het Bastion heeft de gemeente toestemming nodig van Rijkswaterstaat.

Foto: Henny van Roomen Fotografie