Kick Off sponsortraject Rabobank
Foto: Op dinsdagavond 3 april was er een gezamenlijk aftrapmoment met de 10 geselecteerde verenigingen bij de Rabobank.

Logo RabobankRabobank Rijk van Nijmegen heeft een nieuwe sponsorstrategie. Vanaf dit jaar vult de Rabobank haar sponsoring anders in door tien verenigingen en stichtingen intensief te ondersteunen zodat zij zelfredzamer kunnen worden in de toekomst. Zo wil de Rabobank de lokaal maatschappelijke rol van clubs, verenigingen en stichtingen versterken. 

De vele verenigingen waar dagelijks duizenden mensen samen sporten, samen muziek maken en samen hun favoriete bezigheid beoefenen vormen het grootste sociale netwerk van de regio. Ze verbinden mensen door alle lagen en leeftijden van de bevolking en dragen hiermee bij aan een sterkere lokale samenleving. Ook leiden ze talenten op die zonder de vereniging nooit zo ver zouden komen. Rabobank Rijk van Nijmegen is al vele jaren verbonden met de lokale verenigingen, maar deze verenigingen hebben het zwaar en kennen veel uitdagingen. Verenigingen en stichtingen hebben te kampen met teruglopende bijdragen van lokale overheden, onder druk staande ledenaantallen en te weinig vrijwilligers. De Rabobank ziet het belang van verenigingen, nu en in de toekomst, en gelooft in de kracht van deze clubs.

Daarom gaat Rabobank Rijk van Nijmegen tien verenigingen en stichtingen intensief ondersteunen bij het invullen van hun ambities op gebied van financiën, bestuur, gezondheid, duurzaamheid, respect en maatschappelijke rol. Door verenigingen en stichtingen te ondersteunen met het daadwerkelijk invullen van hun ambities creëren zij nieuwe inkomstenbronnen, binden ze nieuwe vrijwilligers aan zich en maakt het de vereniging/stichting zelfredzamer en meer toekomstbestendig. Ondersteuning bestaat niet langer alleen uit financiële ondersteuning en vrijwilligersinzet, maar vooral uit intensieve begeleiding. 

In samenwerking met de centrale Rabobankorganisatie, sportkoepel NOC*NSF, een aantal andere sportbonden en cultuurkoepel LKCA is in Nijmegen en omgeving onlangs een start gemaakt met deze nieuwe sponsorstrategie die ook landelijk uitgevoerd wordt. Met een selectie op basis van pitches, waarbij vooral de wil en ambities van de verenigingen centraal staan, is er een keuze gemaakt in de te ondersteunen verenigingen. Het betreft de volgende verenigingen en stichtingen:

  • v.v. Beuningse Boys 
  • De Basis
  • De Treffers
  • Music Meeting
  • Sportclub Woezik 
  • SV Heumen
  • Theater ’t Mozaïek
  • TV Rapiditas
  • Union Hockey
  • Watersport Nijmegen

De tien gekozen verenigingen en stichtingen gaan de komende twee jaar zelf aan de slag met hun ambities en krijgen hierbij ondersteuning van verenigingsexperts en bankmedewerkers. Voor verenigingen die niet geselecteerd zijn voor deze eerste termijn (twee jaar) van de partnerships is er een mooi alternatief in de vorm van de Rabobank Clubkas Campagne die onlangs gestart is. 

Zowel De Basis als Stichting Watersport Nijmegen zijn enthousiast over de samenwerking met de Rabobank. De Basis is een initiatief van de Nijmeegse band De Staat en andere ondernemers uit de muziekscene. Zij willen het oude Doornroosje omdopen tot een plek voor permanente oefenruimtes, opnamestudio’s, kantoren en een gastenverblijf. Dit doen ze zonder subsidies, waardoor er financiering nodig is. Hiervoor wordt er een crowdfunding actie opgezet. Peter Ontstein, zelfstandig producent vertelt: ‘Alle plannen voor de verbouwing liggen klaar; nu gaan we aan de slag met de financieringscampagne. De Rabobank adviseert ons hierbij - zij weten als geen ander hoe je zo’n publiekscampagne uitrolt.’ Torre Florim van De Staat vult aan: ‘In plaats van zelf te investeren, helpt de bank ons investeerders te trekken. Dat levert per saldo meer op’.

Ook Stichting Watersport Nijmegen kijkt uit naar het partnership. Deze stichting omvat vijf watersportverenigingen – de roeiers van Phocas en RV De Waal, de kanoërs van NKSV De Batavier, Aeolus’ windsurfers en de zeilers van de Loefbijteren – en de Nijmeegse Reddingsbrigade. Samen zullen zij zich vestigen in het nieuwe watersportcentrum Bastion, gevestigd aan de Spiegelwaal. Annelie Knoops van vereniging Batavier stelt dat samenwerking hiervoor zeer belangrijk is: ‘Advies om op termijn levensvatbaar te blijven, dáár hebben we nu wat aan. Met de raad en expertise van de Rabobank kunnen we een goede basis opzetten voor onze samenwerking.’