377 ruimtevdwaal promenade kopie
Foto: Ruimte voor de Waal

Op tweede Paasdag 28 maart a.s. wordt de Spiegelwaal bij Nijmegen door het publiek "in gebruik genomen". Dit keer niet met gezin, partner of vrienden naar de meubelboulevard, maar verkennen van de mogelijkheden in en rond deze nieuwste Nijmeegse aanwinst. Echt bezongen in de trant van "Al mot ik krûpe" is ie -voor zover wij weten- nog niet. Dat kan onmogelijk lang uitblijven, want de Spiegelwaal heeft met haar architectuur, natuurontwikkeling en watersportmogelijkheden de potentie om te groeien tot een kroonjuweel van de Zomerhoofdstad.

's Middags dus verkennen van dit gebied voor oud en jong en onder andere de watersportverenigingen spelen daarin met hun activiteiten een belangrijke rol. Demonstraties, wedstrijden, informatie wisselen elkaar af tijdens een rondje Spiegelwaal en geven een goede indruk van de watersportmogelijkheden. U hoeft zich geen moment te vervelen.

Het watersportprogramma

Over de hele Spiegelwaal verspreid zullen watersporter demonstraties geven, wedstrijden houden en gewoon recreatief rondvaren. In het Bastion kunt u bij de stand van Watersport Nijmegen informeren waar welke sport precies te zien is. Dat hangt echter mede samen met de waterstand van de Waal op dat moment en kan dus veranderen!

Zeilen

Aan de westkant tussen spoorbrug en De Oversteek zullen de zeilers van NSZV De Loefbijter hun sport demonstreren, althans als er voldoende wind staat. Op het programma staan een vlootschouw, fleetraces, matchrace en ontmoeting/uitleg door de zeilers. Ze stappen in aan de noordkant, bij de boothelling onder de spoorbrug.

Surfen

In dit zelfde gebied zijn ook de surfers van NSSV Aeolus actief. Ze houden regelmatig over die middag surfshows, laten het materiaal zien en beantwoorden vragen over hun sport. Ook zij starten vanuit hierboven genoemde boothelling.

Roeien

Verderop langs deze noordoever komt u op de Lentse Warande. Vandaar uit kunt u de hele middag de roeiers van RV De Waal en NSRV Phocas in actie zien. Op het programma staan wedstrijden in allerlei boottypes: 4 persoons, één persoons en zelfs achtpersoons: het "koningsnummer". Ze stappen in aan de oostkant van de Verlengde Waalbrug en vertellen u daar wat meer over deze sport.

Rondvaart

Omdat het weer nog geen nat pak van bezoekers toelaat, willen we u toch de mogelijkheid bieden om de Spiegelwaal vanaf het water te verkennen. U kunt dan ook elk half en heel uur (m.u.v. 13 uur en 15 uur) een rondvaart maken in een motorsloep die u wordt aangeboden door Watersport Nijmegen in samenwerking met het Radboud Sportcentrum. Voor deze rondvaart dient u echter wel tevoren kaarten te halen in de informatiestand van Watersport Nijmegen in het Bastion. De plaatsen zijn beperkt, dus één kaartje per persoon.

Stand Up Paddling (SUP)

De buurman aan de oostkant is Sup & Surf Nijmegen, een nieuwe snel groeiende sport in Nederland. Natuurlijk zullen ze uitleg geven over het ontstaan van deze sport en laten zien wat je er allemaal mee kunt. Er worden demonstratielessen gehouden en zelfs complete workout demonstraties. Dat alles bij de oostelijk boothelling De Stelt.

Kanoën

Op dit oostelijk stuk van de Spiegelwaal heeft NKSV De Batavier een provisorisch veld in het water gelegd voor kanopolo, een snelle en zeer attractieve sport. Bij de stroomversnellingen van de inlaatdrempel zijn demonstraties slalomvaren en rodeovaren door de wildwatervaarders. Toervaarders komt u in grootwater kayaks en canadese kano's over de hele Spiegelwaal tegen.

Veiligheid en toezicht

Op de Spiegelwaal wordt toezicht gehouden door de Nijmeegse Reddingsbrigade. Zij patrouilleren op het water met een tweetal snelle boten, waarvan er een ook echt geschikt is voor de Waal. Vanaf de kant ziet u hen in actie, maar ook aan de kant kunt u hen op diverse momenten ontmoeten en aanspreken. Zij zijn deze dag verantwoordelijk voor de veiligheid van het publiek en mogelijk ook voor de watersporters.

Zie voor verdere details het onderstaande schema en kaart.

Programma

kaart opening watersport

Tijd

ROEIEN

KANOËN/SUPPEN (Stand Up Paddling)

Nijmeegse Reddingsbrigade

ZEILEN/SURFEN


12.00uur

Phocas:
- Heren voorwedstrijd 1


- Wildwaterkano-demo bij uitlaastroom
- Demo SUP Kids


- Patrouilleren Spiegelwaal


- Invaren boten en bemanning
- Invaren surfers

12.25uur

- Heren voorwedstrijd 2

- Kanopolo-demo wedstrijd 1
- Demo SUP Kids

- Meet & greet

- Vlootschouw
- Doop 2 nieuwe boten
- Surfshows

12.50uur

- 1-persoonsboten voorwedstrijd

- Wildwaterkano bij uitlaatstroom Drempel
- Demo SUP Kids

- Patrouilleren Spiegelwaal

- Fleetrace 1 (race vd hele zeilvloot)
- Surfshows

13.15uur

- 1-persoonsboten voorwedstrijd

- Meet & greet Toerkanoërs bij Bastion
- SUP demo

- Meet & greet

- Matchrace 1 (2 boten tegen elkaar)
- Meet & greet Aeolus

13.40uur
14.00uur

- Dames C4 voorwedstrijd 1
- Bootdoop nieuwe boot

- Kanopolo-demo wedstrijd 2
- Demo SUP les volwassenen

- Patrouilleren Spiegelwaal

- Zeildemo
- Surfshows

14.05 uur

- Dames C4 voorwedstr 2

- Wildwaterkano-demo bij uitlaatstroom
- Demo SUP les volwassenen

 

- Fleetrace 2 (race vd hele zeilvloot)
- Surfshow: alle niveau's

14.30 uur

- Pret C8+

- Demo SUP les volwassenen

- Meet & greet

- Invaren surfers

14.55 uur

RV De Waal

- Meet & greet toerkanoërs op Lentse Warande
- Demo SUP les volwassenen

- Patrouilleren Spiegelwaal

- Matchrace 2 (2 boten tegen elkaar)
- Surfshows

15.20 uur

- Pret 8+

- Wildwaterkano-demo bij uitlaatstroom
- Demo SUP Workout****

- Meet & greet

- Finale race
- Surfshows

15.45 uur

- Heren C4 finale

- Demo SUP Workout

- Patrouilleren Spiegelwaal

- Meet & greet Aeolus

16.10 uur

- Dames C4 finale

- Kanopolo-demo wedstrijd 3
- Demo SUP Workout

- Patrouilleren Spiegelwaal

- Vlootschouw
- Surfshows

16.30 uur

- Finale

- Meet & greet Batavier
- Meet & greet SUP&SURF

- Meet & greet NRB

- Meet & greet Loefbijter
- Meet & greet Aeolus