De Gelderlander 9 dec.'15: DOOR JAAP VAN ESSEN

De Spiegelwaal is een waterbouwkundig meesterwerk. Drommen bezoekers vergapen zich eraan. De eerste, nu nog illegale, gebruikers van het sinds kort stromende water zijn zelfs dolenthousiast.

Nog maar enkele weken stroomt het water aan de kant van Lent de Spiegelwaal in. Nu al hebben de eerste wildwaterkanoërs de zes inlaten aan de oostzijde omarmd. Maarten Holdrinet, ooit meervoudig Nederlands kampioen kano-slalom, is een van hen. Nog voor de officiële opening peddelde hij de Spiegelwaal door en wist niet wat hij meemaakte. "We wisten dat het water bij de inlaten lekker zou stromen, maar onze verwachtingen zijn overtroffen. Het water stroomt veel harder. Het is perfect, ik denk dat het de beste wildwaterbaan van Nederland is."
Holdrinets ogen glimmen doorlopend wanneer hij vertelt over de inlaat. "Hier kunnen we trainen en basiscursussen geven zodat we de deelnemers al als gevorderden mee kunnen nemen naar de Ardennen of de Alpen."

spiegelwaal nijmegen inlaat

Een aandachtspunt is nog wel dat Rijkswaterstaat recent op haar strepen ging staan. Niet de gemeente bepaalt wat er is toegestaan in en langs de Spiegelwaal. Dat is toch echt Rijkswaterstaat. Holdrinet denkt dat het goed komt. "Als Nijmeegse watersportverenigingen werken we samen onder de koepel van Watersport Nijmegen: wij van kanoclub De Batavier, de roeiers van Phocas, roeivereniging De Waal, zeilvereniging de Loefbijter, enzovoorts. Bij elkaar hebben we meer dan tweeduizend leden."
Voorlopig is de Spiegelwaal officieel verboden gebied. Op allerlei plaatsen wordt gewerkt. De oevers zijn soms nog van een soort drijfzand.

Bekijk de video: